Zero Emissie Stadslogistiek – Uitstootvrij bevoorraden

De gemeente Amersfoort wil dat er in 2025 uitstootvrij wordt bevoorraad in de binnenstad, om zo de gezondheid voor alle Amersfoorters te verbeteren. Dit kan en wil de stad niet alleen doen. Daarom gaan we in gesprek met de ondernemers over de maatregelen die moeten zorgen voor uitstootvrij bevoorraden van de binnenstad in 2025.

In 2018 heeft de gemeente Amersfoort de Greendeal Zero Emissie Stadslogistiek (GreendealZES) ondertekend. Hiermee committeert Amersfoort zich tot het invoeren van een zero emissie of wel uitstootvrije zone voor stadsdistributie in 2025. Ook de uitvoeringsagenda Stadslogistiek is door de gemeente Amersfoort ondertekend. Kijk voor uitleg op opwegnaarzes.nl.

De geruisloze weg naar bevoorraden kernwinkelgebied

De binnenstad is autoluw. De volgende stap is om de bedrijven in het kernwinkelgebied schoon te bevoorraden. Geen vervuilende voertuigen meer in de smalle straatjes van onze historische binnenstad, maar bevoorrading in het centrum met uitstootvrije wagens. Schone mobiliteit draagt bij aan de luchtkwaliteit en het verlaagt de CO2-uitstoot; minder stank, minder trillingen en minder geluid.

Startsein

Op 21 april 2022 gaf wethouder Roald van der Linde het officiële startsein van dit project. Mark Pot, van Pot verhuizingen kwam met een zero-emissie bakfiets als voorbeeld van het mogelijk bevoorraden van de binnenstad.

De presentatie van 21 april 2022 vindt u hier:

Bent u koploper?

Wij gaan de ondernemers actief informeren over de invoering van het uitstootvrij bevoorraden. De komende jaren organiseren we regelmatig bijeenkomsten om de bedrijven goed voorbereid te laten zijn op de komst van de zero-emissiezone. Ook komen er mogelijkheden waar ondernemers gratis persoonlijk advies op maat kunnen krijgen. Zo zijn er bijvoorbeeld subsidieregelingen voor ondernemers bij de aanschaf van schone voertuigen. Kijk op Rijksoverheid.

Wat wij graag zouden willen, is om een zogeheten kopgroep te vormen die de weg vrij maakt voor alle ondernemers in de binnenstad. Mocht u zich willen aanmelden voor de kopgroep, mail dan naar stadslogistiek@amersfoort.nl.

Dit jaar

We zien 2022 als een jaar van gewenning, waarin we uitleggen wat ZES inhoudt. Bovendien gaan we in gesprek met de ondernemers van het kernwinkelgebied en de toeleveranciers. Vormen we een koplopersgroep als intermediairs. Aanvullend gaan we wat dieper in op de materie en brengen we in kaart welke ideeën er leven en wat er speelt bij de ondernemers. Ondernemers kunnen op een zogeheten kennisbank, onder andere www.spes.nl informatie vinden over duurzaam bevoorraden.

ZES – de stappen van 2022 

Volgend jaar

In 2023 organiseren we een bijeenkomst om te leren van elkaar en anderen. Nemen we een kijkje bij andere gemeenten. Organiseren we een meet en greet tussen afnemers en toeleveranciers om tot afspraken te komen en samen te werken om uitstootvrij te bevoorraden.

ZES – de stappen van 2023

Bron

Contact

Wil je meer weten over dit initiatief of project?

Verwante Artikelen

Reacties

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *